Vergelijking tussen MärklinZ, Micro Trains en Rokuhan (Deel 2)

ZSpoor 3 logo,s

Miniclub folderToen Märklin mini club in 1972 voor het eerst op de Spielwarenmesse in Nürnberg getoond werd, geloofde maar heel weinig bezoekers dat deze nieuwe en kleinere schaal ook maar iets zou worden, N vond men al te klein. Nu deze doemdenkers hebben allemaal ongelijk gekregen.
Märklin schreef in die jaren toen Märklin mini club het levenslicht zag:
Er wordt wel eens gezegd dat er vier types modelspoorders zijn. De eerste is de modelbaanbouwer die een wereld creëert die, als je er foto’s van ziet, niet van de echte te onderscheiden is. De tweede is de rijder die de meest uitgebreide trajecten aanlegt, kompleet met bloksystemen en schaduwstations. De derde is de techneut die meer onder dan boven z’n baan te vinden is. Hij heeft zelf alle elektrische schakelingen uitgedacht en gemaakt en onder z’n baan is net zo veel te zien als op z’n baan. De vierde is de computerfreak die, gezeten achter z’n beeldscherm, het gehele treinenbedrijf op zijn modelbaan met de computer bestuurt.
De vijfde… De vijfde?
Z in nootJa, de vijfde, want dat is de Märklin Z-liefhebber voor wie het allemaal niet klein genoeg kan zijn. In deze categorie modelspoorders vind je o.a. architecten die komplete maquettes (laten) maken met, natuurlijk, rijdende treinen. Z-Spoor treinen wel te verstaan. Want laten we wel wezen, in schaal 1:220 kan veel. Heel veel! Gelukkig hoef je niet eerst 5 jaar architectuur te studeren om een landschap of een maquette te maken waar je Z-treinen in rijden. Je kunt er nu al mee beginnen.
Z-Spoor is een wereld op zich met eigen maatstaven. Met boogstralen, lange flexrails, slanke wissels, functionerende bovenleiding, functionele modellen van vroeger en nu. Veel, heel veel vele toebehoren. Zo biedt Z-Spoor het gehele modelspoorspectrum van A tot Z.

De drie Z-Spoor aanbieders
Er zijn in de afgelopen bijna 45 jaar drie volwaardig merken die Z leveren, t.w. MärklinZ (Duits), Micro Trains (Amerikaans) en Rokuhan (Japans). MärklinZ is gewoon bij iedere Modelspoorwinkel te bestellen. In een Märklin Store of grotere modelspoorwinkel zoals Wapstad in Rijswijk, kan je meestal ook de nieuwere modellen zien. Micro Trains is niet in de Nederlandse winkel te koop. Alleen via Harlaar in Badhoevedorp te bestellen. Je zou kunnen zeggen dit is de importeur van Micro Trains in Nederland. Denk er wel aan als je locomotieven koopt, dat je de juiste adapter er bij koopt, in Amerika hebben ze 110 volt i.p.v. van 220 zoals bij ons. Het laatste merk Rokuhan dat is sinds kort in Europa te koop is, al bestaat dit merk in Japan al vele jaren. Dit merk kan je bestellen in ieder modelspoorwinkel waar men NOCH artikelen verkoopt. Noch 2015De Rokuham rails zijn in vele zaken te koop.
Als je nog moet beginnen en je weet niet welk merk je moet kiezen, gaan wij je proberen te helpen. Lees eerst deel 1 van deze serie vergelijkings artikelen. Als je dit hebt gelezen weet je dat je alle drie de systemen naast en door elkaar kan gebruiken, mits je de koppelingen verwisselt. De mooiste rails voor een echte knutselaar en modelbaanbouwer is MärklinZ. Deze rails hebben geen grindbedding. Dat moet je zelf maken van bijvoorbeeld kurk. Dit is voor Z natuurlijk ook kant-en-klaar te koop. Rokuhan en Micro Trains hebben rails op een grindbedding. Als je dat later niet mooi vindt, kan je ze natuurlijk altijd bijwerken met grind van jouw wens. Hier zijn speciale hulpmiddelen voor te koop.
De prijzen van de Startset zijn zeer verschillend, dat komt hoofdzakelijk door de inhoud van de startsets, maar allemaal zo samengesteld dat men kan uitleggen en rijden maar. Je kan ze echter niet met elkaar vergelijken.

De startsets
Kerst trein doosMärklin startset is de goedkoopste € 130,- in leuke geschenk verpakkingsdoos. De Kerst set is heel erg leuk, maar twee tientjes duurder. Deze twee startsets zijn zeer eenvoudig, echt een setje, locje en twee fantasie wagentjes, om te kijken of je Z-Spoorder zou willen worden. Te koop bij Conrad. Märklin heeft naast een aantal Europese- hoofdzakelijk Duitse modellen in veel kleur varianten.
rokuhan site startsetRokuhan is duurder € 299, -, maar heeft dan ook een robuuste diesel-loc met branden frontlichten en twee containerwagens. Omdat Rokuhan voor heel de wereld produceert met verschillende voltages en stekkers zit er geen adapter in de doos. Hij kan echter ook al rijden op 8 AAA batterijen. Zowel op batterijen als met adapter kan deze loc echt “stapvoets” rijden. De lichten blijven branden ook als de loc stil staat, zolang er maar stroom op de rails blijft. Rokuhan heeft alleen Japanse modellen inclusief de Shinkansen HSL treinen, die echt hogere snelheden op je baan kunnen halen.
micro startsetDe derde Z-Spoor leverancier is Micro Trains. Deze firma heeft alleen Amerikaanse modellen. Een startset bij Micro Trains bestaat uit drie aparte aankopen namelijk, een ovaaltje rails, een regelaar( eventueel op batterijen) en een treinstel. Totaal komt dit op € 275,- plus de verzendkosten. Een trein stel bestaat meestal uit een locomotief en vijf wagens. Daar Amerika vele maatschappijen heeft, kan gekozen worden uit diverse kleur varianten.
De maten van de startset ovaaltjes zijn bij alle drie de merken bijna even groot 40 x 50 cm.
MärklinZ is altijd te koop of te bestellen bij de Märklin dealers. Rokuhan is te koop of te bestellen bij alle modelspoorzaken die NOCH artikelen verkopen of rechtstreeks per internet.
Märklin en Rokuhan kunnen ook via Conrad besteld worden. Micro Trains dus via Harlaar of rechtstreeks Micro Trains in Amerika.

Binnenkort deel 3 van deze serie: Railsysteem vergelijking tussen: MärklinZ – Micro Trains  – Rokuhan

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie