Vergelijking tussen MärklinZ, Micro Trains en Rokuhan (Deel 1) Update

ZSpoor 3 logo,s

Toen Märklin in 1972 Z-Spoor (SpurZ) onder de naam Mini Club op de markt zette, werd er al gauw gedacht: “Dat zal niet lang duren”. Maar Z bleek een blijvertje te zijn. Tijdens de vele veranderingen bij Märklin begin jaren negentig, werd ook de naam miniclub veranderd in een volwassen naam MärklinZ. Z-Spoor is een wereld op zich met eigen maatstaven, kompleet met alle mogelijke railsoorten zoals bochten, lange flexrails, slanke wissels, zelfs een functionerende bovenleiding al wordt deze niet veel gebruikt. Met Z-Spoor kan men de spoorwegen echt nabouwen.
Märklin bleef jaren de alleenheerser in deze schaal 1:220 tot de begin jaren negentig toen kwam het Amerikaanse merk Micro Trains met een scala van Amerikaanse locomotieven en wagens en eigen rails met grindbedding uit. Amerika werd een echt Ztrack land. In Japan bracht PROZ de Japanse treinen voor deze schaal op de markt.
In de tijd dat Märklin nadacht om te stoppen met Z, kwam Rokuhan op de Europese markt (NOCH Importeurs Europa en Zeta Importeur Nederland). Een Japans merk, wat al veel eerder door Japanners werd omarmd, omdat het mooie Japanse modellen heeft. Rokuhan heeft ook rails op een grindbedding. Zij lijken op de Kato rails.
Koppelingen 3Z-Spoorders willen op hun royaal aangelegde modelbaan alles zo realistisch mogelijk uitbeelden. MärklinZ, Micro Trains en Rokuhan zijn dus nu de drie merken voor Z-Spoorders. De drie merken hebben hun eigen voor- en nadelen. Al is de spoorbreedte wel het zelfde, toch kan men moeilijk de drie merken door elkaar gebruiken, daar ze alle drie hun eigen koppelingen hebben. Rokuhan stopt in hun startset een set koppelingen er los bij voor de drie andere systemen. Zelfs met een duidelijke montage Engelstalige gebruiksaanwijzing erbij. Dat is natuurlijk heel slim. Dit bedrijf denkt echt voor geheel de wereld, zij komen van de zomer met een ontkoppelrails zowel voor Rokuhan als Märklin en voor Micro Trains modellen de magnetische ontkoppelrails.
De komende tijd zullen wij op deze site de voor- of nadelen proberen te beschrijven (mits de bedrijven ons daar voor de medewerking geven.)

koppelingen s
Zo te zien op de foto heeft Micro Trains de natuurgetrouwste koppeling, zeker de kleinste en hij is magnetisch los te koppelen. Dit laatste is natuurlijk in het gebruikt zeer realistisch. MärklinZ daarin tegen heeft de grootse en grofste koppeling, ook de onwerkelijkste.
Z-Spoor bestellen of een ander spoor? Kijk op Conrad.nl . Micro Trains is te bestellen bij Harlaar Modeltreinen. Badhoevelaan 53 in Badhoevedorp (bij Amsterdam). 020-6599494. Zij krijgen ieder maand een zending van Micro-Trains binnen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie