Rokuhan Z-Spoor volop verkrijgbaar bij Conrad

Het is even stil geweest rond Z-Spoor. De productie bij Märklin werd op een laag pitje gezet, dit in verband met de financiële problemen van een paar jaar geleden. Voor fans van het Z-Spoor was het een moeilijke tijd. Sommige Z-Rijders gingen zelfs over op een ander spoorbreedte. In deze onzeker tijd begon Rokuhan met haar Z-Spoor activiteiten in het land van de rijzende zon. Of dit toeval was of een voorop gezet plan is geweest, zal altijd wel onbekend blijven. Een ding dat zeker is, met al hun nieuwe producten geven zij een nieuwe impuls in de wereld van Z. Sinds een jaar waait er een nieuwe stevige wind in de wereld van modelspoor. Nieuwe winkels worden er geopend en websites zoals Conrad hebben veel modelspoor artikelen in voorraad om de wensen van de modelspoorder te bedienen. Dit laatste geld ook voor de schaal 1:220. Naast Märklin, die weer aardige dingen presenteerde op de Spielwarenmesse in Nürnberg, waait er dus een nieuwe wind die uit het oosten komt, Japan om precies te zijn met Rokuhan. Maar wie is Rokuhan. Dit is een nieuwe firma van een groep technische deskundigen op het gebied van Modelspoor. Alle producten zijn ontworpen in het land van de rijzende zon: Japan.

Märklin naar Rokuhan
De verbinding tussen Märklin- en Rokuhan rails
Wissel 2
Wisselaandrijvingen zitten onzichtbaar onder de rails verwerkt. Er zijn twee verschillende wissels

MärklinZ was bijna opgeheven. Sinds de Spielwarenmesse in 1972 was Märklin alleenheerser in de Z-Spoor schaal (1:220) aanbieders. Geen enkele firma durfde het aan, om modellen in deze schaal te gaan produceren. Er waren diverse reden te bedenken om hieraan niet te beginnen. Ten eerste de toestemming van Märklin Duitsland, (de licentiehouder van deze schaal) Märklin kontrakten hebben vele haken en ogen. Maar ook de zeer kleine aantallen die geproduceerd konden worden om in de eerste jaren de Z-Spoorders te bedienen, was een risico’s die men niet durfde te nemen. Alleen in Amerika probeerde Microtrains line (MTL), naast haar N schaal, ook een Z-line op de markt te zetten. Een faillissement hing boven de 150 jaar oude historische treinenfabrikant uit Göppingen in het zuiden van Duitsland. Maar met vele kunstgrepen kwam Märklin er weer bovenop. Voor Z-Spoorders is er een merk bijgekomen met een compleet assortiment Z-rails, wissels (wisselaandrijvingen zitten onzichtbaar onder de rails verwerkt) en toebehoren. Ook een super mooie locomotief en twee startsets (jammer genoeg nog Japansmodellen) werden gelanceerd. Dit Rokuhan, dat veel op Kato lijkt, is speciaal voor de Europese markt. Daar zullen wij in de toekomst nog veel van horen. In de Z-personenwagens kan met een kant en klare printplaat, de eigen Rokuhan binnenverlichting ingebouwd worden. (zie: YouTube) Zo heeft het voor de Z-Spoorder uiteindelijk geen windeieren gelegd, dat Märklin het moeilijk had om het hoofd boven water te houden.

—————————————————————————————————————–

Er is nog een grote verandering langzaam op gang gekomen. Het online kopen van Modelspoorartikelen via Internet. Daar er steeds meer treinenwinkels hun deuren gingen sluiten, ging de consument zoeken op Internet. Veel winkels hebben een webwinkel aan hun zaak toegevoegd. Maar voor Z moet eerst alles besteld worden, op voorraad is er meestal niet bij.

—————————————————————————————————————–

Voor Z-spoorders die tot heden eigenlijk alleen op Märklin waren aangewezen, is er nu ook Rokuhan met prachtige rails in ballastbedspoor. Het ontwerp van het nieuwe ballastbedspoor is niet uniek. Kato en Fleischmann voeren het al jaren met succes. Alle denkbare rails van gebogen tot recht in diverse maten zijn aanwezig. Zelfs super schuin hellende verhoogde rails voor in scherpe bochten. De Rokuhan serie Z-Spoor is geheel compleet, dat wil zeggen rails, modeltreinen met haar scherpe opdrukken, huizen en stations enz. Maar ook de regelaar en schakelaars zijn aanwezig. Met alle anderen accessoires bieden zij een compleet Z schaal assortiment. Rokuhan is dus een Japans bedrijf sinds 2010 en vervaardigt producten voor de Z-Schaal, beginnend natuurlijk met rails en later met rollend materieel, andere accessoires. De productie gebeurt zoals tegenwoordig bijna alles in China, hoe kan het anders? Maar wel onder toezicht van Rokuhan zelf. Het hele assortiment van Rokuhan is uitstekend verkrijgbaar. Kijk maar op de site

Het Z-Spoor met ballastbed geeft nieuwe mogelijkheden in deze door vele bewonderde kleine schaal. Naast Märklin rails kunnen nu ook duurzame rails van Rokuhan gebruikt worden. Belangrijker is dat het nog nooit zo eenvoudig is geweest om met rails van Rokuhan Z-Spoor een baan aan te leggen dat betrouwbaar en snel kan geschieden. Rokuhan-lok-dd51Overtuigt u van de revolutionaire Z-Schaal! Startset doos openen en binnen 5 minuten rijden uw Märklin treinen op Rokumhan rails. Door de zeer gevoelige snelheidsregelaar kan de locomotief stapvoets rijden. De lichten van de treinen blijven continue en helder branden, ook als hij stil staat, dus constante verlichting. Onze eigen zeer positieve ervaringen met Rokuhan producten, maken een hoopvolle start van dit merk. Wij vinden het een revolutionaire nieuw systeem van Rokuhan! Het technologie-georiënteerde bedrijf heeft een duidelijk doel in het achterhoofd, met zijn nieuw ontwikkelde Z-Spoorrails voorzien van Rokuhan stootblokballast. Ook nieuw is, dat schreven we reeds in het begin van dit artikel al, de elektrische motoren om  de wissels te bedienen zijn direct en dus onzichtbaar geïntegreerd in de spoor-inbedding.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie