NS locs in Spoor Z

De talrijke Nederlandse Z-spoorders die het Z Weekend bezochten, gingen wel heel opgetogen huiswaarts. Dankzij de goede contacten, bemiddeling en historische research door Ysbrand van der Veen, zijn in Geseke door twee verschillende kleinserieproducenten de productieversies van de NS Hippel en de NS Sik officieel ten doop gehouden.
Wondertjes van de techniek zijn deze locjes van resp. 4 en 3 cm (!) lang. Ja, u leest het goed 4 en 3 cm, en dat is inclusief de buffers! De Hippel kan worden besteld bij ExactModellbau. De prijs van de loc is vastgesteld op 800,- Euro. Dat is een hoop geld, maar wie zich realiseert dat de drijfstangen 0,5 mm hoog en 0,3 mm dik zijn, en onderling verbonden worden door klinknageltjes van 0,6 mm doorsnede kan zich voorstellen hoe arbeidsintensief de montage van de loc is. Bovendien is de Hippel voorzien van een speciaal voor deze loc ontwikkelde, kostbare Faulhaber motor die alle trekkracht en soeplesse bezit die je van een kleine goederentransport locomotief mag verwachten. De Sik waarvan de prijs is vastgesteld op 390,- kan worden besteld bij Z-modellbau. De loc wordt allereerste uitgevoerd in NS Grijs/Geel. In een later stadium volgen tijdperk 2-3 NS Groen en andere kleurvarianten.

Bij de foto: De NS Hippel in tijdperk-3 groen jasje en de NS Sik in modern grijs/geel jasje. Nederlandse Z-spoor primeurs in Geseke.
N.B. De Sik met bedrijfsnummer 303 reed tijdelijk rond in de moderne NS kleuren, maar nog zonder het NS Logo met de pijlen.
Binnenkort volgt een Sik met bedrijfsnummer 345 die wel het bekende NS Logo zal hebben.
De NS groene versie van de Sik die later verschijnt, zal evenals de Hippel met een messing nummerplaat worden uitgerust.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie