Nieuwe innovatieve impulsen

In de nieuwe Spoor Z catalogus 2012-2013 staat groot vermeld: “Nieuw 5 jaar garantie”. Pas op pagina 67 staat in het kleinste lettertje van de catalogus: “Nu nieuw: 5 jaar garantie op alle MHI-artikelen en clubartikelen (Märklin Insider en Trix-club” met ingang van 2012.

Ja er is veel veranderd bij Märklin de laatste jaren. Eerst werden alle kleine “Papa en Mama” zaken uitgesloten van Märklin primeurs. Alleen in de Märklin Stores of Shop in Shop tegen de duurste prijs. Märklin moest wel, ze stonden aan de rand van de afgrond en gingen bijna failliet. Märklin bracht de productie van de oude vertrouwde modellen over naar China, wat later geen succes bleek. Curator Michael Pluto redde Märklin, leidde het eens zo grote en bijna onaantastbaar Märklin met straffe hand. Langzaam maar heel zeker krijgt Märklin weer griep op het modelspoorbaan gebeuren. Zij kozen voor “Kwaliteit uit passie” aldus het voorwoord. Wanneer je in deze tijd wil overleven en kwaliteit wil leveren, moeten er ook offers gebracht worden.
Wij van Z-Spoor houden het alleen bij de kleinste schaal. Die ook de komende jaren veel verbeteringen zal ondergaan. Eind 2011 trok Märklin het boete kleed aan en schreef een open brief. Met o.a. de woorden: “De problemen zijn het gevolg van verkeerde beslissingen die helaas in het verleden genomen zijn.” En “Verkeerde beslissingen zijn in de praktijk niet te vermijden. Het zou echter dwaas zijn om op lange termijn aan deze beslissingen vast te houden. Wij hebben daarom een aantal maanden geleden besloten om de productie van Mini-Club –modellen weer volledig in eigen hand te nemen” Märklin stapt af van de meerjarenstrategie voor nieuwe producten. Er zullen veel innovatieve impulsen komen die de komende jaren zullen worden omgezet in modellen. Kijk maar naar de nieuwe locomotief 88855 met het nieuwe uiterst gedetailleerd drijfwerk/besturing. Mini-Club oftewel MärklinZ blijft een belangrijke pijler die in de toekomst zal laten zien, waartoe de Duitse ingenierskunst op het gebied van miniaturisatie in staat is.
Door de malaise Märklin, zijn de Japanners goed in de Z-Spoor wereld gedoken. Al was Z-Spoor in Japan al bekend onder andere merken. Maar de lancering van Rokuhan is een schoot in de roos geweest en een echte concurrent van de uitvinder Märklin geworden. Bijna maandelijks komen er nieuwe producten op de markt. Deze maand kan de veertig jaar oude brug van Märklin vervangen worden door een moderne dubbelspoor Rokuhan brug.
Nu maar hopen dat de weglopen Z-Spoorders weer terug komen en dat Märklin ook aan onze club wil denken zodat wij weer achter deze schaal kunnen staan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie