Karton in plaats van plastic

Voor de kleinere modelspoorschalen zoals Z, is er heel watertwat minder keus dan voor HO. Zo bracht Märklin in de begin jaren van Mini Club zelf maar huisjes en een station op de markt. Natuurlijk volgenden, na jaren ook de ander merken zoals Noch en Faller ook. Door de nieuwe technieken zoals laserprinter en 3 D printen wordt het steeds makkelijker om ook voor deze kleiner schalen alles te maken wat de modelspoorder wenst. Op de Conrad site vonden wij deze geheel nieuwe bouwpakketten voor Z- en N Spoor.
Enige jaren geleden ontstond ARCHISTORIES van Frank Drees. Hij groeide op in Lingen stadje 20 km over de grens bij Denekamp. Hier begon hij met hard karton en licht snijtechniek modellen te maken in nieuwe perspectieven. ARCHISTORIES is een producent, maar ook leverancier aan Märklin. De nieuwe modellen worden zowel voor N maar ook voor Z-Spoor gemaakt. Doordat ook in Duitsland veel gebouwen gesloopt worden begon Frank zich te interesseren in architectuur. Hij begon documentatie van oude fabrieken en gebouwen te verzamelen, die je nu kunt zien op zijn site www.archistories.com. Ook ging hij uiteindelijk architectuur studeren.
Het ARCHISTORIES programma omvat kits van vele en zeer gedetailleerde modellen, bijvoorbeeld voor de eigenaar van een bedrijf, architect of particulieren. De kwaliteit van de producten voor Märklin zijn overtuigd. Er worden steeds meer gebouwen en huizen ontwikkeld en geproduceerd. Op de twee jaarlijkse Z-Spoorbeurs in Altenbeken (Duitsland) toonde deze firma alle bestaande modellen voor tot voor kort de kleinste modelspoor schaal.

karton 1Er is niets beter dan karton, vindt Frank Drees. Je zou haast zeggen: niets is meer geschikter dan karton. Maar veel modelspoorders kennen en vertrouwen op plastic kits. Daarom hebben ze bedenkingen voor karton. De ARCHISTORIES modellen zijn alleen verpakt in een kartonnendoos als verpakkingsmateriaal, maar in de doos zitten de onderdelen van het mooiste gekleurde, stijve kartonnen van hoogste kwaliteit, die de modelspoorder kan en mag verwachten. Natuurlijk zijn er vooroordelen op iets nieuws groot. Maar na het openen van de verpakking, kan men haast niet geloven dat het van karton is. De vooroordelen zullen dan ook snel verdwenen zijn.
De grootste uitdaging is Z schaal
Bij ARCHISTORIES werken ze zelden met echte modellen, behalve natuurlijk op aanvraag. Een gebouw hoeft ook niet daadwerkelijk te bestaan. Het is nu ook niet realistisch als de goederen station van Hamburg op een complex naast de watertoren Neurenberg ligt. Dat is een totaal een absurde mix van stijlen.
De Z-Spoor schaal is gewoon de grootste uitdaging om een goed en gedetailleerd schaalmodel te produceren. maar wat in Z kan, kan ook in nog kleinere schalen zoals T3. Met de technieken van nu is eigenlijk alles mogelijk. Frank Drees: Ik kan echt elke schaal bewonderen, want elke grootte heeft zijn eigen charme. Ik heb de meest verbazingwekkende banen gezien. Spoor Z is dan ook niet langer een stuk speelgoed, dat is echte kunst, zeer dicht bij het vak van horlogemaker.

karton 2Een goede laserkit is te herkennen aan een zeer hoge pasnauwkeurigheid, stabiliteit, zonder vervorming, evenals het gebruik moet van hoge kwaliteit zijn. Een goede laser kit combineert de ene kant, een harmonisch evenwicht design – het artistieke deel van het werk – met geavanceerde aansluittechniek aan de andere kant – dit is het technische gedeelte. Persoonlijk ben ik veel te overtuigd door deze techniek. Ontwikkeling en zorgvuldigheid van het product kost tijd. Alle bouwpakketten hebben een bouwhandleiding en de kwaliteit van een goed product. ARCHISTORIES richt zich op kwaliteit de klant moet kunnen vertrouwen op het product.

Karton 3Een groot voordeel voor de fabrikanten dat het ontwikkelen van een model veel minder tijd vergt. Terwijl de conventionele spuitgieten zeer vele maanden van ontwikkeling nodig hebben. Een laser kit kan in een paar weken op de markt zijn en dat drukt de ontwikkeling kosten. Maar de modellen hebben meer voordelen ook voor de consument. Zo zijn zeer fijne details zoals hekwerken en de originele bakstenen haarscherp te zien dat gewoonlijk duidelijk te zien zijn. Z is daar een goed voorbeeld van. De laser technologie maakt het mogelijk, ook om nieuwe producten te produceren in kleinere oplagen. Zo krijgt de modelspoorder het hele jaar door altijd vele mooie nieuwe modellen te zien, daar zat hij vroeger soms vele jaren op te wachten. Dit is natuurlijk heel goed.
Enorme voordelen boven conventionele technieken
De verkoopprijzen zijn bij benadering en gezien de hoge kwaliteit verrassend laag, het geen al werd bevestigd door vele klanten. De prijzen zijn berekend op basis van de materiële waarde en minder op de ontwikkelingskosten. Want ook is de speciale verpakkingsdoos is erg duur. De klant betaalt bij Conrad enkel de prijs van het product en natuurlijk de benodigde productietijd, verpakking en drukkosten. Dit is slechts een van de grootste troeven van ARCHISTORIES. De producten zien er als echt uit, niet als speelgoed. Mooie modellen maar plat in een doos. Ze zien er zeer goed uit en zeker in Z. Want het is echt vervelend als een klant eenmaal voor een bepaalde schaal van locomotieven en wagons en natuurlijk voor kwaliteit gekozen heeft, dat de modellen op zijn/haar baan niet mooi zijn. Nog een belangrijk punt is dat de modellen voorzien zijn lichtdichte scheidingswanden. Dat draagt niet alleen bij aan de stabiliteit maar schijnen ook niet door als ze verlicht worden. Zelfs individuele kamers kunnen apart van verlichting worden voorzien. Als een Z-trein langs een gebouw rijdt lijkt het alsof het echt is.
Wij weten dat er bezwaren van modelspoorders tegen onbekend materiaal bestaan, maar dat zal zo verdwenen zijn naar het eerste model op hun baan. Maar een laser kit is heel iets anders. Elk product is wel zeer complex, wordt vaak getest en is van een duidelijke Duitse en Engelse bouwinstructie voorzien. Natuurlijk wel eerst deze instructie zorgvuldig lezen niet zoals het in het algemeen gebeurt direct beginnen. Eerst lezen en dan bouwen, want dan kan er niets mis gaan. Bij Conrad hebben ze 22 verschillende modellen, allemaal op voorraad. Dus bestellen en twee dagen later in huis.

Karton 5Je moet het gewoon eens proberen en misschien kiezen voor een goedkoop product om mee te beginnen. Wat kan er gebeuren? Het zal waarschijnlijk een aangename verrassing zijn! Niet alleen voor Z-Spoorders, want naast alle Z-producten komen geleidelijk ook de N schaal modellen. Nee, Z-Spoor is weer helemaal terug na een moeilijke en spannende tijd. Dus ook wij kijken maar vooruit naar de ongetwijfelde boeiende toekomst.
Met dank aan Holger Späing van, Trainini® die wij op Eurospoor mochten ontmoeten met zijn geweldig Z-Spoorbaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie